SEO-extensie

Blog

5 Must have SEO-extensies

SEO-extensie

Voor alle SEO-consultants en andere liefhebbers van websites; er zijn een aantal super handige SEO-extensies in Google Chrome die je het leven een stuk makkelijker maken. In deze blog zal ik 5 SEO-extensies uitlichten, die onmisbaar zijn om sneller tot antwoorden te komen. Dus wil jij je werk of hobby nog leuker maken? Ga deze SEO-extensies downloaden en gebruiken.

  1. Wappalyzer
  2. Google Tag Assistant
  3. Web Developer
  4. Redirect Path
  5. Moz Bar

SEO-extensie #1: Wappalyzer

Wappalyzer is een erg handige tool om een indruk te krijgen van de technologie die gebruikt wordt op een website. Je kunt met deze extensie bijvoorbeeld zien op welk CMS een website draait, welk JavaScript framework wordt gebruikt en van welke tools de website gebruik maakt (Google Analytics, Hotjar, Optimizely etc.). Met deze info kun je gerichter aan de slag voor de betreffende website.

 

SEO extensie wappalyzer

 

De Wappalyzer is met name nuttig wanneer je een nieuwe of potentiële klant wilt bestuderen. Je eerste vraag is dan vaak: hoe zit de website technisch in elkaar? Met één druk op de knop wordt al veel duidelijk. Onthoud wel dat je met deze tool slechts een indicatie krijgt van de techniek op de website. Inhoudelijk kan deze tool je niet verder helpen.

SEO-extensie #2: Google Tag Assistant

De Google Tag Assistant geeft inzicht in alle tags die gebruikt worden op een betreffende webpagina. Hier staan onder andere de Google Analytics tag(s) en Google Tag Manager tag(s), maar Remarketing tags kun je hier ook terugvinden. Voor SEO zijn Google Analytics en Google Tag Manager met name van belang.

Waarom is deze extensie nou zo handig? Het geeft in één oogopslag weer of Google Analytics en/of Google Tag Manager property’s aanwezig zijn op de website, welke property’s (te zien aan UA-code) dit precies zijn en of deze goed ingesteld zijn. Het is heel simpel. Geeft de tag een groene kleur, dan is de tag goed ingesteld. Wanneer de tag een rode kleur geeft is dat niet het geval. Dan dien je opnieuw te bekijken of de implementatie correct is gedaan. Je kunt met deze extensie dus goed checken of de property’s die je hebt gekoppeld aan de website, ook daadwerkelijk websitestatistieken kunnen meten.

Hoe te gebruiken? Je opent de extensie wanneer je op de gewenste website zit. Je drukt vervolgens linksonder op “enable”. Dan geeft Google Tag Assistant aan dat zij geactiveerd is, maar verder zie je nog geen verandering. Je dient de website eerst te refreshen om daadwerkelijk te zien welke tags er op de website aanwezig zijn.

SEO-extensie GTA Schermafbeelding 2017-11-01 om 11.15.43Aanvullende informatie: In de meeste gevallen staat het Google Analytics en/of Google Tag Manager script op iedere webpagina van de website ingesteld. Namelijk in de HTML <head> van de website. In dat geval zie je op iedere webpagina dezelfde property(‘s) terugkomen. Dit is de ideale situatie. In sommige gevallen worden bewust of onbewust niet alle pagina’s van de website gemeten. Dit kun je ook met deze extensie checken. Je kunt bepaalde pagina’s opzoeken, maar je kunt ook je subdomein(en), indien je deze bezit, checken. Heeft het subdomein geen tags, maar wil je wel weten hoe bezoekers zich gedragen op dit domein? Dan is het belangrijk om dezelfde tags als ophet hoofddomein toe te voegen aan het subdomein. Je kunt in Google Analytics vervolgens een segment aanmaken van het subdomein, zodat je met dit segment alle statistieken van het subdomein gebundeld hebt.

SEO-extensie #3: Web Developer 

De naam zegt het al. Deze plug-in is oorspronkelijk ontworpen voor webdevelopers. Het geeft webdevelopers een kijkje in de keuken van een website, zonder dat ze toegang nodig hebben tot de achterkant. Met deze extensie kun je bijvoorbeeld gemakkelijk CSS bestanden, JavaScript elementen, cookies en images inzien, aanpassen of tijdelijk uitschakelen. Maar niet alleen webdevelopers hebben veel lol van deze plug-in, ook andere website liefhebbers. De elementen in de plug-in die jou kunnen helpen om de website beter vindbaar te maken, zal ik hieronder toelichten. 

Afbeeldingen informatie

Binnen de Web Developer plug-in bestaat de categorie ‘images’. Deze categorie geeft je veel inzicht in de afbeeldingen op een webpagina. Je kunt bijvoorbeeld de afmetingen van de afbeeldingen bekijken (display image dimensions). Dit is met name handig om te zien of afbeeldingen niet onnodig veel laadtijd innemen. Wat er vaak gebeurt is dat de origineel van een afbeelding wordt ingeladen (vaak een groter en zwaarder bestand), terwijl er slechts een kleinere afmeting wordt gebruikt op de website. Met deze plug-in kun je dus op een snelle manier inzichtelijk krijgen hoe groot de afbeeldingen hoeven te zijn.

SEO-extensie

Hoe bezoekers de afbeelding zien

seo extensie afbeeldinginformatie

Hoe zoekmachines de afbeelding zien

 

Een andere fijne functie binnen de categorie images is “replace images with alt attributes”. Als je deze functie gebruikt, dan zie je in één oogopslag of de afbeeldingen op de webpagina een alt-titel bevatten en hoe deze zijn ingevuld. De alt-titel is een beschrijving van de afbeelding voor de gebruiker wanneer de afbeelding niet laadt of wanneer de gebruiker gebruik maakt van een screenreader. Daarbij kunnen zoekmachines geen afbeeldingen zien. Zij kunnen door middel van een alt-titel opmaken waar de afbeelding over gaat. Wil je organisch dus goed zichtbaar zijn? Vergeet dan ook niet je afbeeldingen te optimaliseren.

Linkinformatie

Binnen de Web Developer plug-in vind je ook de categorie ‘information’. In deze categorie kun je informatie vinden over uiteenlopende functies van de website. Ik licht graag de functies toe die te maken hebben met de interne en externe links op een pagina. Hiervoor gebruik je de functie ‘display linkdetails’ en ‘view link information’. Je kunt dan inzien welke links er op de webpagina aanwezig zijn en je kunt direct controleren of alle links op de pagina de juiste URL bevatten. Zo niet, dan weet je direct wat je te doen staat.

Daarnaast werkt de linkinformatie in de Web Developer plugin ook erg goed voor linkbuilding. Wanneer je op andere websites gemakkelijk en snel de externe links wilt checken, is de ‘view link information’ functie een echte uitkomst. Met 1 druk op de knop krijg je een overzicht van alle URL’s op de linkpartnerpagina. Deze lijst kun je vervolgens beoordelen op potentiële linkpartners.

 

SEO-extensie #4: Redirect path

De Redirect Path SEO-extensie zal een welkome toevoeging zijn aan je extensie verzameling. Het redirect path geeft het pad weer dat doorlopen wordt om bij de pagina te komen. Het geeft aan of het gaat om een 200, 301, 302, 404 of 500 statuscode. Je ziet hiermee snel of een pagina direct te bereiken is, via via of helemaal niet.

seo-extensie-redirect-path

Redirect Path

 

Wanneer een pagina direct te bereiken is, dan geeft het redirect path een 200 statuscode aan (zie hierboven). Het kan ook zijn dat sommige pagina’s verhuisd zijn naar een nieuwe locatie. Dan geeft het redirect path deze verhuizing weer. Dit wordt gedaan met een 301 (permanente verhuizing) of 302 (tijdelijke verhuizing) redirect. Redirects zijn vaak een goede oplossing om oude pagina’s naar een nieuwe relevante pagina te sturen. Je kunt met deze extensie wel checken of de verhuizing klopt en geen onnodige tussenstappen bevat. Want houdt wel in je achterhoofd dat redirects invloed hebben op de laadtijd van de pagina en het crawlbudget. Zorg er daarom voor dat het aantal onnodige redirects op de website tot een minimum beperkt wordt. Naast de verhuizing, toont het Redirect Path ook wanneer de webpagina niet gevonden kan worden en of dat een 404-foutmelding óf een 500 server fout is.

SEO-extensie #5: Moz Bar

De Moz Bar is een extensie ontworpen door de welbekende SEO guru’s van Moz. Deze SEO-extensie bevat de mogelijkheid om webpagina’s op een snelle manier te analyseren. Zo kun je hier (met een gratis account) onder andere de H1,  H2’s en ook de paginatitels en metabeschrijvingen van een webpagina inzien. Zijn deze al ingevuld en geoptimaliseerd? Daarnaast geeft de Moz bar ook een indicatie van de autoriteit van het domein en de betreffende pagina. Dit is een cijfer van 0-100. Hoe hoger, hoe beter. Gebruik deze SEO-extensie dus vooral om te zien waar nog kansen liggen om te optimaliseren!

SEO-extensies maken je leven makkelijker

Zoals ik in het begin al aangaf, kunnen tools en extensies je leven een stuk makkelijker maken. Bovenstaande SEO-extensies helpen je om snel inzichten te vergaren van jouw of andere websites. En dan zowel technische aspecten als on page aspecten. Je zult merken dat, wanneer je de extensies hebt toegevoegd, je deze extensies vaak zult raadplegen. Good luck! Heb je toch nog hulp nodig? Onze SEO consultants helpen je maar al te graag verder!

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Bekijk deze dienst

Samen de hoogste conversiestijging behalen?