google data studio

Blog

Google Data Studio vs. Klipfolio

google data studio

Toen Google Data Studio in 2016 werd geïntroduceerd, waren online marketingbureaus meteen geïnteresseerd. Dit gold vooral voor de bureaus die al het Google 360-pakket gebruikten. Vanwege de goede integratie met Google Analytics, Google AdWords en andere Google-producten, was het snel in beeld als interessante datavisualisatie-tool.

Sinds begin 2017 wordt de tool volledig gratis aangeboden. Betekent dit dat het nu de standaardkeuze is voor ieder bureau? Daar zijn we nog niet zo zeker van.

Marktonderzoek

Cervino heeft recent onderzoek gedaan naar de dashboard-keuze van 50 Nederlandse online bureaus. Ze vroegen hen welke analyse- en rapportage-tools ze gebruiken (of willen gaan gebruiken) om hun klanten te informeren. Hieruit bleek dat Google Data Studio, hoewel het bij veel bureaus hoog op de lijst stond, stevige concurrentie ondervindt van Klipfolio.

Klipfolio is een Canadees bedrijf dat een platform biedt voor het bouwen van veelzijdige real-time dashboards. Het komt vaak voor dat beide tools naast elkaar worden gebruikt. Dat is logisch, omdat ze op verschillende gebieden uitblinken. Dit artikel gaat in op de sterke en zwakke punten van beide tools.

Selectiecriteria

Bij het maken van een keuze voor een bepaald dashboard/visualisatieplatform, baseren de ondervraagde bureaus hun beslissingen grofweg op de volgende criteria:

  • Databronnen en kanalen
  • Leercurve
  • Flexibiliteit
  • Schaalbaarheid
  • Hoeveelheid data per klant
  • Features en look & feel
  • Kosten

Vergelijking: Google Data Studio vs. Klipfolio

Databronnen en kanalen: gelijkspel

Online marketing bureaus die vooral Google Products- en Google Advertising-kanalen gebruiken, kiezen meestal voor Google Data Studio. Bureaus die vaak andere kanalen gebruiken, hebben meestal een voorkeur voor Klipfolio. Dit vanwege de grote keuze aan dataverbindingen en de open infrastructuur. Andere gebruiken toch Google Data Studio en voegen data uit andere bronnen toe, met tools zoals Supermetrics. Over deze laatste combinatie zijn de reacties gemengd.

Leercurve: Google Data Studio

Bureaus vinden Google Data Studio over het algemeen eenvoudiger om te begrijpen en te gebruiken. Het systeem van formules in Klipfolio biedt veel mogelijkheden, maar de formules kunnen behoorlijk ingewikkeld worden. Hierdoor is het lastiger om onder de knie te krijgen. Google Data Studio is eenvoudiger om te leren omdat het minder opties heeft. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om meerdere databronnen in een Dashboard te gebruiken, tenzij je de bronnen al van tevoren combineert.

Flexibiliteit: Klipfolio

Als het gaat om het ontwerpen van Dashboards, zijn beide tools ongeveer even flexibel. Beide bieden een handig platform om tabellen, grafieken, getallen etc. weer te geven. Als we kijken naar flexibiliteit op het gebied van data, is Klipfolio echter de duidelijke winnaar.

Binnen Klipfolio is het mogelijk om meerdere databronnen aan te sluiten, ze vervolgens te combineren door formules te gebruiken en tot slot deze gecombineerde data in een of meerdere grafieken te tonen.

Google Data Studio kan moeilijk opboksen tegen deze feature van Klipfolio. Data Studio vereist dat je, voordat je de data inlaadt, het al verwerkt en gefilterd hebt. Zelfs grotere bureaus gaven aan dat het datamanagement voor google Data Studio veel tijd kost en vaak lastig is.

Schaalbaarheid: Klipfolio

Op het gebied van schaalbaarheid is Klipfolio de duidelijke winnaar. Met de flexibele API is het mogelijk om dashboards te knippen en te plakken, en een groot aantal dashboards in een korte tijd in te richten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in een dag (vooral verwerkingstijd) 20 dashboards, met in totaal 65 tabs, aan 70 klanten te leveren. Het duurt het even om tot die snelheid te komen, maar als de basis er ligt, is Klipfolio erg krachtig.

Zulke schaalbaarheid is moeilijk voor te stellen met Google Data Studio. Bureaus voor wie schaalbaarheid belangrijk is, hebben daarom een voorkeur voor Klipfolio. Dit is ook een van de grootste redenen dat bureaus beide tools naast elkaar gebruiken. Voor custom dashboards (gebaseerd op Google-databronnen), kiezen ze voor Google Data Studio. Voor dashboards op basis van templates, die makkelijk vaker gebruikt kunnen worden, hebben ze een voorkeur voor Klipfolio.

Hoeveelheid data: Google Data Studio

Google Data Studio kan (heel) grote datasets opslaan en verwerken. Op dit gebied heeft het geen echte concurrentie van Klipfolio. Dan hebben we het nog niet eens over de snelheid waarmee Google dit doet. Voor bureaus die met grote datasets werken is Google Data Studio momenteel de meest logische keuze.

Features en look & feel: Klipfolio

Wat betreft features heeft Klipfolio met de Klip Gallery, de dataverbindingen, de visualisaties en styling-opties meer te bieden. Google Data Studio komt qua features niet in de buurt. Google Data Studio heeft bijvoorbeeld geen full-screen modus, om het dashboard op groot scherm te tonen. Bovendien blijft het niet automatisch up-to-date, zoals Klipfolio dat wel doet.

Uit het onderzoek bleek dat de bureaus die meer op marketing gericht zijn liever Klipfolio gebruiken. En als ze zich meer op data-analyse richten (en minder belang hechten aan hoe het eruitziet), gebruiken ze veelal liever Google Data Studio.

Kosten: Google Data Studio

Als een betaald product bestaat naast een gratis alternatief, moet er een goede rechtvaardiging moeten zijn voor de kosten. Dat is bij Klipfolio zeker het geval. Klipfolio is echter al een volwassen product, en Google Data Studio is een beta-versie en voelt ook zo aan. Daarnaast is het een vraag of Google Data Studio een gratis product blijft. Het is daarom interessant om te zien hoe zich dit in de toekomst ontwikkelt.

Conclusie

Het is duidelijk dat het dashboard-landschap is veranderd sinds Google Data Studio gratis is geworden. De naadloze integratie met Google-databronnen en de snelheid en kracht van het opslaan en verwerken van grote datasets maken het een interessante optie voor veel bureaus. Voor bureaus die meer databronnen gebruiken en een veelzijdiger, meer volwassen en meer schaalbaar dashboard zoeken, is Klipfolio echter de betere optie.

Dit artikel is gebaseerd op een publicatie van Cervinoboard.com, dat eerder verschenen is in het Engels. 

Online dashboarding

Bekijk deze dienst

Samen de hoogste conversiestijging behalen?