Phantom Google

Blog

Google Phantom V

Phantom Google

Google Phantom 5: algoritme update

De laatste weken was het weer stormachtig in SEO-land. Na de heftige herfst van 2016 gaat Google in de eerste maanden van 2017 vrolijk verder met het opschudden van het zoeklandschap. Na de core update op 4 januari en de update gericht op PBNs was het op 7 februari weer raak. De zichtbaarheid van meerdere grote websites begon enorm te fluctueren. Hoewel Google doet alsof z’n neus bloedt, lijkt het erop dat we met de vijfde spook-update te maken hebben: the return of the Google Phantom!

Google Phantom Update

Wat Google zegt over de Phantom 5

Google zegt niks over de Phantom.
 

Uiteraard is er gevraagd of er sprake is van een update. Echter, geeft Google geen commentaar of een, klassiek, ontwijkend antwoord. Dit was ook bij de vorige Phantom updates het geval.

Google Phantom Tweets
Google Phantom Tweets

 

Google heeft de Phantom updates nooit erkent. De naam ‘’Phantom’’ is waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door Glenn Gabe. Glenn geeft ook deze keer weer een uitgebreide analyse over de Phantom 5 update. Daarnaast heeft Daniel Furch van Search Metrics een uitgebreide analyse over de Google Phantom 5 update naar buiten gebracht.

Phantom 1 t/m 5

Opvallend aan de Phantom updates zijn de enorme fluctuaties in zichtbaarheid. Deze schommelingen kunnen bij elke Phantom update verschillen. Zo kunnen ze een positief dan wel negatief effect hebben op een website. Daarnaast valt op dat grote merken vaak slachtoffer zijn van de Phantom updates. Hierbij lijkt het erop dat Google moeite heeft met het evalueren van grote pagina’s gelet op branded en non-branded/generieke zoektermen. De manier waarop de kwaliteit van deze content gemeten wordt lijkt regelmatig te veranderen. Is dit de oorzaak van de enorme fluctuaties in zichtbaarheid? Dat weet alleen Google.

Google Phantom Fluctuations

 
Wat ook opvallend is, is dat de Phantom updates URL gericht zijn. Dit houdt in dat het effect heeft op de individuele pagina’s en niet op gehele domeinen. Wanneer er een groot aantal pagina’s van 1 domein wordt beïnvloed, kan dit indirect wel invloed hebben op zichtbaarheid van het domein.
 
In de eerdere Phantom updates van Google stonden steeds dezelfde zaken centraal:
  • Kwaliteit van content
  • User Engagement
  • Mobiele website

Ook bij de Phantom 5 update is dit niet anders.

Kwaliteit van de content

Pagina’s met weinig content (thin pages) zijn verder in de problemen gekomen. Het is daarom van belang om continu je website te analyseren op content problemen. De logische volgende stap is het verbeteren van de content. Wanneer je dit niet doet kom je vroeg of laat in de problemen. Bij het schrijven van content gaat het erom dat de lezer er iets aan heeft. Vaak wordt content vergeten omdat “de bezoeker dit toch niet leest”. Echter, Google wil graag relevante webpagina’s tonen in de zoekmachine. Eén van de manieren om jouw relevantie aan te tonen is door relevante content te creëren omtrent een bepaald onderwerp/topic.

 

User Engagement

Zoals gezegd wil Google graag de beste resultaten tonen aan haar gebruikers, hierbij hoort ook een optimale gebruikerservaring. Deze ervaring mag om deze reden niet uit het oog verloren worden. Menu’s die niet werken, onduidelijke user-interfaces, zelf startende video’s en vervelende advertenties dragen niet bij aan de optimale gebruikerservaring. Denk bij vervelende advertenties bijvoorbeeld aan advertenties met vergelijkbare opmaak als de content op de pagina, zeker als deze midden in de content staan. Ook advertenties die de content te ver naar beneden duwen of te veel advertenties (ad/content ratio) kunnen een negatieve invloed hebben.

 

Mobiel gebruik

Mobiel is natuurlijk een hot topic. Niet gek dat we hier dus ook weer schommelingen zien. Het is logisch dat Google hier zo veel waarde aan hecht. Het is al sinds 2015 zo dat er in Google meer gezocht wordt op mobiele apparaten dan via de desktop. Google heeft in 2016 ook aangekondigd dat de mobile-first index eraan komt. Check je website daarom op mobiel vriendelijkheid. Zo weet je zeker dat je, je binnen de richtlijnen van Google begeeft.

Conclusie

De Phantom 5 update van 7 februari lijkt veel invloed gehad te hebben op een groot aantal websites (zowel goed als slecht). Als de Phantom 5 slechte invloed op je website ranking heeft gehad, raden wij je aan om op bovenstaande punten de focus te leggen. Wanneer dit niet lukt is het wellicht handig om een SEO specialist in te schakelen, die de website voor je kan analyseren. Google wordt er steeds beter in om relevante content en goede website’s te herkennen. Wij moeten ervoor zorgen dat onze webpagina’s zo relevant en gebruiksvriendelijk mogelijk zijn voor de bezoeker.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Bekijk deze dienst

Samen de hoogste conversiestijging behalen?