Mobile shopping

Blog

Kansen in affiliate marketing tijdens de coronacrisis

Mobile shopping

Om de nieuwe ontwikkelingen en trends op gebied van affiliate marketing bij te houden, organiseerden affiliate netwerken Awin en ShareASale op 22 april een webinar. Hierin spraken zij over de impact die de huidige omstandigheden hebben op affiliate marketing. In dit artikel de inzichten die we opdeden rond data en trends in deze markt.

Mobile shopping

Geschreven door Ezra de Bie.

De reisindustrie

De reisindustrie heeft een enorme impact gezien afgelopen tijd. Grenzen zijn gesloten, vluchten geannuleerd, hotels gingen noodgedwongen dicht en in veel landen mag men alleen voor het hoogstnoodzakelijke naar buiten. De groei, in vergelijking met vorig jaar is met hierdoor met 75% gedaald. In de onderstaande grafiek, van Awin en ShareASale, is goed te zien hoe de reis-industrie zich dit jaar heeft ontwikkeld en wat de effecten van de crisis zijn.

In januari ging het namelijk uitermate goed. Dit sloeg echter in één keer om, op de dag dat de eerste corona gevallen zich in de VS voordeden, met een tweede grote daling toen Trump de reisrestrictie vanuit Europa aankondigde. Hoewel het natuurlijk nog even gaat duren voordat de reisindustrie zich weer zal herstellen is er de afgelopen twee weken een kleine, constante groei te zien.

Effecten travel industrie

Retail & shopping industrie

Gelukkig zijn er ook sectoren die flink aan het groeien zijn door de huidige situatie. Dit zijn mooie kansen om je flexibiliteit als affiliate marketeer te laten zien en in te spelen op de huidige veranderingen.

De grootste groei is te zien in de retail & shopping industrie; deze zijn met 40% toegenomen. Wanneer je dieper kijkt in de data zijn er zes niche sectoren die voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor de groei.

Industrie groei Q1 2020

Zoals te zien in de bovenstaande afbeelding van Awin en ShareASale, heeft de sector cadeaus & bloemen de grootste groei doorgemaakt. Dit heeft alles te maken met het feit dat we nu niet meer bij elkaar op bezoek kunnen. Door middel van het versturen van cadeaus of bloemen kunnen we toch wat dichter bij elkaar komen en elkaar opvrolijken in deze tijd van afstand. Met Moederdag in het vizier is dan ook de verwachting dat deze sector nog meer zal gaan groeien. Zorg er dus voor dat je voor de komende dagen je Moederdag-campagnes klaar hebt staan!

Ook de sectoren sport en DIY zijn gebieden die extra aandacht verdienen. Veel mensen gaan nu thuis sporten en hebben daar apparaten of accessoires voor nodig. Daarnaast heeft men nu meer tijd om aandacht te besteden aan hun huis, tuin of hobby en zien we een fikse groei in de verkoop van klusspullen, tuingereedschap, spelletjes en knutselspullen.

De boeken & abonnementen sector doet het ook goed. Netflix kondigde al aan dat zij tijdens deze crisis bijna 16 miljoen abonnees erbij heeft gekregen. Een andere sector waar je zeker niet om heen kan is Erotiek. Ook dit blijkt één van de manieren waarop men deze tijd van isolatie doorkomt. Zijn we elkaar toch nog extra nabij.

Onverwachte trends

De grootste verrassing van deze webinar was toch wel dat er een grote toename plaatsvindt in mobiele verkopen. De verwachting was dat het aantal verkopen via desktop zou toenemen. Aangezien veel meer mensen nu vaker in de gelegenheid zijn om via hun vaste pc online te shoppen en de momenten waarbij meestal mobiele verkopen plaatsvinden, namelijk onderweg, juist zijn afgenomen.

Het tegendeel blijkt echter waar uit de cijfers van Awin en ShareASale, maar ook wij zelf zien een grote groei in mobiele verkopen. Een trend die natuurlijk al langer gaande is, maar door deze periode mogelijk een blijvende situatie is geworden. Zorg er dus voor dat je website optimaal functioneert op mobiele apparaten, zodat je gebruik kunt maken van deze nieuwe trend. Binnen onze aanpak van SEO krijgt mobile inmiddels een aparte focus naast techniek, content en autoriteit.

Vanuit deze trends werd tevens duidelijk hoe belangrijk het is om in deze geïsoleerde tijden online zichtbaar te blijven als bedrijf. Doordat je bij affiliate marketing een no cure-no pay samenwerking hebt, is dit een mooie manier om in deze tijd toch te blijven investeren in de zichtbaarheid van je bedrijf. Zo onderhoud je de relatie met je huidige klanten en kan je tevens een nieuw publiek aan spreken.

Wil je meer informatie over affiliate marketing en wat hierin voor jouw aanpak goede opties zijn? Of meer weten over een goede mobile aanpak van je website? Laat het ons dan weten, wij helpen je graag! Neem contact met ons.

Affiliate inzetten binnen jouw marketing?