Positionering

Blog

Positionly

Positionering

positionly

Positionly keyword rankings

Al bijna twee jaar maken we bij Orangedotcom trouw gebruik van Positionly. Begin 2013 hebben we deze tool aan ons repertoire toegevoegd en sindsdien is er bijna geen dag voorbij gegaan dat we hem niet gebruikt hebben. Positionly heeft diverse functies, maar wij gebruiken de SEO tool vooral voor zijn core functie: het volgen van keyword rankings. Door de posities van jouw keywords te volgen, krijg je meer inzicht in de zichtbaarheid van je website en hoe zoekmachines de website waarderen en interpreteren. Essentieel voor het realiseren en optimaliseren van elke SEO strategie.

Keyword rankings volgen

De core van de Positionly SEO tool is het volgen van keyword posities in de zoekresultaten. Heb je jouw website en de bijbehorende zoekwoorden eenmaal toegevoegd, dan gaat Positionly dagelijks kijken wat de huidige positie is in de zoekresultaten van het land en zoekmachine van jouw keuze. In veel gevallen zal dit Google Nederland zijn, maar ook andere zoekmachines (Bing, Yahoo, Yandex) en vele landen behoren tot de mogelijkheden.

Volg je eenmaal de keywords voor jouw site, dan kun je op jouw dashboard van elk keyword zien:

Wat de huidige positie is
Hoe de positie veranderd is ten opzichte van de voorgaande dag
Hoeveel competitie er op het keyword zit
Met welke pagina er in de zoekmachine gerankt wordt

De gemiddelde positie wordt daarnaast weergegeven in een grafiek die per dag, week of maand inzichtelijk te maken is. Ook kun je in deze grafiek het organisch verkeer af laten zetten tegen je rankings. In gunstige gevallen zie je dan natuurlijk zoals bij onderstaand voorbeeld een mooie toename in gemiddelde positie en verkeer.

Positionly-graph

Naast het volgen van je eigen rankings, kun je ook in Positionly je concurrenten toevoegen op je dashboard. Je ziet dan precies hoe de concurrent het doet ten opzichte van jouw website. Zo zie je gelijk op welke keywords je concurrenten goed scoren, maar ook of de posities van jouw concurrent aan het verbeteren of aan het dalen zijn.

De gegevens die je op het dashboard vindt vertellen je meer over hoe zoekmachines jouw website zien en waar je wellicht nog actie moet ondernemen. Zie je in Positionly dat een keyword aan het dalen is? Dan wordt het wellicht tijd om de bijbehorende pagina eens goed onder de loep te nemen. Of zie je dat niet die mooie landingspagina rankt die jij in gedacht had? Dan zou het wel eens kunnen dat Google de pagina niet goed kan vinden. Tijd dus om je interne linkstructuur nog eens te bekijken of om toch die landingspagina nog verder te optimaliseren.

Rapportages maken

Naast het realtime volgen van je rankings op het dashboard, kun je met Positionly ook rapportages maken. Zo maak je op een gemakkelijk manier inzichtelijk hoeveel posities elk van jouw keywords precies gedaald en gestegen zijn over de afgelopen periode van jouw keuze. Draai het rapport in PDF uit en je kan het meteen delen met alle belanghebbenden.

Naast de uitgebreide keyword rapportage kun je ook een speciale link rapportage uitdraaien. Hiermee kun je inzicht verkrijgen in welke pagina’s er in het verleden rankte voor jouw keywords. Dit rapport komt goed van pas als je opvallende veranderingen in rankings ziet, maar kan bijvoorbeeld ook ingezet worden als je veranderingen in het bezoekersgedrag op je website ziet.

Andere functies van Positionly

ahrefs backlink analyseHoewel het volgen van keywords rankings dus de core functionaliteit van Positionly is, zitten er nog diverse andere functies in de tool. Zo kun je met Positionly ook je backlink profiel bekijken op basis van de gegevens van Ahrefs, een van de bekendere backlink tools uit de SEO wereld. Hier zie je de kwaliteit van je backlinks, waar ze vandaan komen en met welke anchor tekst er naar je gelinkt wordt.

Een tweede extra functie van de tool is een On-page Optimization scan. Een handige tool om snel je website te bekijken en een indicatie te krijgen hoe je ervoor staat op het gebied van enkele belangrijke SEO basics.

Constant in ontwikkeling

Bij Positionly wordt er nog constant gewerkt om de tool te optimaliseren en uit te breiden. Op dit moment wordt er gesleuteld aan een beta die de gebruikservaring nog verder moet gaan stroomlijnen en onder andere to-do lists en events aan de tool zal gaan toevoegen. Wil je ook met Positionly aan de slag? Neem dan eens een kijkje op de Positionly website. Of neem contact met ons op en kijk hoe wij Positionly voor jou kunnen inzetten.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Bekijk deze dienst

Samen de hoogste conversiestijging behalen?