web servers and computers

Blog

Welke server kies ik voor de beste SEO-resultaten?

web servers and computers

Hoewel we voor SEO vaak kijken naar de voorkant van een website, kan het geen kwaad om af en toe ook de achterkant te bekijken. Als we het over de achterkant hebben dan kijken we vaak naar bijvoorbeeld de snelheid, indexatie en de statuscodes. Echter vergeten we vaak dat al deze zaken ook terugkomen op de server. Om deze reden gaan we iets langer stilstaan bij het effect van de server op SEO.

Omdat we hele boeken zouden kunnen volschrijven als het gaat om servers, hebben we geprobeerd om het eenvoudig en overzichtelijk te houden. We hebben gekozen om de focus te leggen op drie belangrijke aspecten: de locatie, de software en de instellingen. Per onderdeel zal er dieper ingezoomd worden op het effect op SEO.

De locatie

Waar je server staat kan invloed hebben op SEO. Staat je server in Nederland? Dan kan een zoekmachine dit aan de hand van het IP-adres zien. Maar heeft dit ook direct invloed op rankings?

Een zoekmachine kijkt naar meer factoren om te bepalen op welk land je website is gericht. De taal van je website en de adresgegevens spelen bijvoorbeeld een rol. Een andere factor is de domeinnaamextensie. Dit kan bijvoorbeeld.nl of .com zijn. Die laatste noemen we een Generic Top Level Domain (GTLD). Een website met zo’n extensie is niet gericht op een specifiek land. Het eerste voorbeeld (.nl) is een Country Code Top Level Domain (CCTLD) en wel specifiek gericht op een land.

Stel je voor dat je gebruik maakt van een CCTLD die wordt gehost op een Duitse server, met een postadres in Malta en Engelstalige content. Dan kan je je voorstellen dat het voor een zoekmachine lastig is om te begrijpen dat jij graag in Nederland zichtbaar wil zijn. Dit scenario zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen bij een gokwebsite. Mocht dit het geval zijn dan zijn er gelukkig wel dingen die je kan doen. Zo kan je binnen Google Search Console aangeven welke properties zichtbaar zouden moeten zijn in welke landen.

google search console

Als je graag in een bepaald land zichtbaar wil zijn kan het echter geen kwaad om een serverlocatie in dat land uit te kiezen. Het is geen heel sterk signaal, maar het is wel iets waar de zoekmachine rekening mee houdt. Er is ook een andere reden waarom het goed kan zijn om een server dicht bij huis te kiezen. Dit heeft te maken met de snelheid. Wanneer de server dichter bij huis staat dan zijn de lijnen korter. Je kan ook gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN). Dit is een netwerk van servers verspreid over een land of verschillende landen. Als je dit gebruikt, wordt de website altijd opgehaald van de dichtstbijzijnde server.

Houd bij het kiezen van een hoster dus rekening met het doel van je website. Een hoster is een bedrijf waar jij de domeinnaam koopt en die vaak je website host op hun servers. Een kleine lokale website is vaak beter af met een server in Nederland en een lokale hoster, mede doordat een CDN hiervoor een beetje overkill is. Met een lokale hoster houd je de lijnen kort en geef je een duidelijk signaal af over de locatie.

De webserver

Grofweg zien we twee soorten webservers die regelmatig gebruikt worden door hosters: Nginx en Apache. Het is begrijpelijk dat dit vaak het laatste is waar je bij stil staat wanneer je een hoster kiest. Vaak kijk je toch naar prijs of reviews. Echter kan het geen kwaad om je iets meer te verdiepen in het type webserver dat de hoster gebruikt.

De trend is op het moment dat Nginx steeds meer gebruikt wordt. Apache is vaak langzamer als het gaat om statische content. Echter heeft Apache weer een voordeel over Nginx als het gaat om dynamische content. Dynamische content is content die verandert op basis van de gebruiker. Denk hierbij aan een filteroptie in een webshop. Bij het kiezen welke soort webserver je wil gebruiken is de functie van je website daarom een belangrijk criterium.

Ga je een webshop beginnen en ben je van plan om veel dynamische content te gaan plaatsen? Dan is het waarschijnlijk verstandig om voor Apache te kiezen. Heb je echter een B2B website die meer statische content kent? Dan kan Nginx een betere keuze zijn.

Een ander verschil tussen Ngingx en Apache is dat de laatste gebruik maakt van een .htaccess-bestand. Dit bestand bevat de additionele configuratie per directory. Hier staan dus bijvoorbeeld de redirects in. Nginx kent dit niet. Het voordeel hiervan is dat dit een voorsprong geeft op het gebied van performance. Het .htaccess-bestand hoeft immers niet steeds opgehaald te worden. Daarnaast kan de gehele configuratie op één punt geconfigureerd worden. Wanneer je je meer verdiept in Nginx begin je de trend richting deze webserver beter te begrijpen. Hoewel er geen uitgebreid onderzoek is gedaan zijn er wel signalen dat Nginx beter kan zijn voor jouw SEO.

Instellingen

Wanneer je eenmaal een website hebt staan is het goed om je te realiseren dat de instellingen op de webserver direct effect kunnen hebben op jouw SEO-prestaties.

Redirects

Zoals gezegd staan redirects vaak ingesteld op serverniveau. Bij een Apache-server bijvoorbeeld in het .htaccess-bestand. Het verhuizen van webserver of het aanpassen van het .htaccess-bestand kan daarom gevolgen hebben voor deze redirects. Dat is echt het laatste wat je zou willen. Zorg er dus voor dat je deze zaken goed controleert voor en na zo’n migratie.

Backups

Het komt helaas nog regelmatig voor dat er niet automatisch een back-up wordt gemaakt van een website. We weten ook waarom: omdat we het idee hebben dat ons toch niets overkomt. Het komt echter vaak genoeg voor dat websites gehackt worden. Wel een prettig idee dus als jouw webserver gisteravond, terwijl jij lekker lag te slapen, een back-up heeft gemaakt. Vaak doen hosters dit niet automatisch, zeker de huis-tuin-en-keuken-hosters niet. Zorg dus dat je back-ups maakt van je website. Ook handig als je per ongeluk je .htaccess-bestand weggooit.

Verhuizen/updates/upgrades

Mocht je ervoor kiezen om iets te wijzigen op je webserver zorg dan voor back-ups. Zo ver waren we al, hoor ik je denken. Klopt, zorg er daarom naast de backups ook voor dat alle documenten gekopieerd worden en meegenomen worden naar een nieuwe webserver of nieuwe versie. Laat geen bestanden achterwege omdat jij denkt dat ze toch geen invloed hebben. Let als je overstapt van Nginx naar Apache op je .htaccess bestand. Deze heeft Nginx namelijk niet.

No-index

Let erop dat je je website ook op serverniveau op no-index kan zetten. Wordt je website dus niet geïndexeerd of heb je last van teruglopende rankings, kan het best eens in de server-configuratie zitten.

Conclusie

De webserver is vaak een van de laatste dingen waar we over nadenken bij het maken van een website. Echter kan het wel degelijk invloed hebben op de prestaties. Wij raden dus ten eerste aan om bij de keuze van een hoster, webbouwer of server goed te kijken of het server-type ook aansluit bij het doel van jouw website. Ook wanneer je zaken op de webserver gaat aanpassen, is het belangrijk om je te realiseren dat dit direct invloed kan hebben op SEO.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Bekijk deze dienst

Samen de hoogste conversiestijging behalen?