Bench

Programmatic advertising

Gericht adverteren met beeld

Waarom programmatic advertising?

Efficiëntie en effectiviteit zijn key. Het is niet meer nodig om uitgevers te contacten en om handmatig display campagnes te laten verwerken. Middels programmatic of RTB geschiedt inkoop realtime en ben je zelf in controle over inzet en uitlevering. Ook is het niet meer nodig om alle plaatsingen zelf te beheren. Dit wordt grotendeels uit handen gegeven waarbij op basis van cookie-pools, segmentatie en de juiste targeting relevanter wordt geadverteerd. Er is hierdoor minder waste. Dit blijkt uit tal van onderzoeken waarbij CPA (Cost Per Acquisition) fors daalt en ROI stijgt.

Hoe gaan we te werk met programmatic advertising?

De strategie stellen we samen op. Op basis van een uitgebreide kick-off sessie stellen we een plan van aanpak op voor programmatic adverteren. Tijdens deze sessie is het van belang duidelijk antwoord te krijgen op vragen als:

 • Wat is de doelstelling van de campagne?
 • Wie wil je bereiken?
 • Kan er gesegmenteerd worden binnen de doelgroep?
 • Kan er eigen klantdata gebruikt worden?
 • Is retargeting relevant?
 • Wat wil je als bedrijf communiceren?
 • Welke devices worden gebruikt?
 • Welk medium gebruikt je doelgroep?
 • Wat is het gedrag van de gebruiker van de afgelopen maanden?

De uitvoer en strategie om het maximale rendement te behalen gaat volledig in overleg. Zo worden doelstellingen, budget, inzet en rapportages zo goed en nauwkeurig mogelijk bepaald.

 • Gericht targeten
 • Verhoging zichtbaarheid
 • Ervaren consultants

Wat is programmatic advertising?

Programmatic advertising is een inkoopvorm van display advertising. Waar voorheen relatief hoge CPM-prijzen betaald moesten worden voor vaste posities, is het middels programmatic mogelijk gericht in te kopen op relevante posities en bezoekers. Door het beter laten aansluiten van vraag en aanbod kan hierdoor middels realtime bidding (RTB) ingekocht worden. Begon het ooit met inkoop  op ‘unsold inventory’, inmiddels is kwaliteit steeds belangrijker.

Programmatic is breder dan alleen display advertising. In feite betreft het alle inkoop van digitale advertentie; alleen dan geautomatiseerd. Zo kan er naast display advertising, ook video, radio, digital out-of-home en tv programmatic worden ingekocht. Het is een dataspel en dat is precies waarom wij als digital marketingbureau dit zo goed snappen.

Programmatic advertsing in de praktijk

Simpelweg is programmatic advertising het automatisch en real time inkopen van advertentieruimte. Programmatic adverteren heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Wereldwijd gezien, zien we in programmatic de grootste groei als we kijken naar mediabudgetten. Hoe dat komt? Mede door technologische ontwikkeling en het steeds beter kunnen meten van alle touchpoints, is programmatic een volwaardig online marketing kanaal geworden.

Programmatic advertising kan goed ingezet worden voor het bereiken van nieuwe doelgroepen (prospecting) enerzijds als bestaande klanten nogmaals bereiken (retargeting). Afhankelijk van de doelstellingen kan er gekozen worden voor meer focus op sales en performance, echter interessanter is het om je merk in de markt te zetten en de je merkbekendheid te vergroten.

Programmatic advertising is niet voor iedere adverteerder relevant. Het is daarom van belang goed te kijken naar doelstellingen en budgetten. In veel gevallen is adverteren via het Google Display Netwerk voldoende. Is het nodig te verbreden, meer creatieve uitingen te kunnen gebruiken of beter te targeten is aanvulling met programmatic geschikt.

Adverteer je al op het Google Display Netwerk maar wil je het bereik vergoten? Of wil je meer inzichten en meer mogelijkheden om gerichter te targeten? We gaan graag met je in gesprek over wat programmatic advertising voor jou kan doen.

Meer weten over programmatic?