call-tracking

Blog

Call tracking – meet kliks zelf

call-tracking

Call tracking, het meten van inkomende telefoongesprekken, is een manier om extra inzicht te krijgen in de conversieratio van inkomend websiteverkeer. Er zijn een hoop aanbieders van call tracking, maar ze hebben vrijwel allemaal één ding gemeen: het kost geld. Voor wie met een beperkt budget werkt of zijn mediabudget het liefste in websitebezoek investeert is er een interessant alternatief: het meten van mobiele callbutton en telefoonlink-clicks op een website.

Clicks meten met Tag Manager

Met Google Tag Manager is het meten van events zoals clicks op een link relatief eenvoudig in te stellen. Met het gebruik van de ingebouwde variabelen in het platform en geringe kennis van html code is het inbouwen en versturen naar Google Analytics zo gedaan. Het enige wat je hoeft te doen is een Universal Google Analytics tag in te stellen en daar de juiste trigger aan te hangen.

Verdwaalde kliks filteren

De click-to-call functionaliteit is bedoeld voor mobiele gebruikers, echter wordt er zelden rekening gehouden met de grote hoeveelheid ‘verdwaalde’ clicks die plaatsvinden op desktop en tablet. Een desktop bezoeker klikt op de belbutton op de website, maar doet dit per ongeluk, of begrijpt niet dat dit een mobiele koppeling betreft. Deze clicks worden vaak ten onrechte als doel gemeten in Google Analytics en andere gekoppelde platforms zoals Adwords.

Om ervoor te zorgen dat alleen de mobiele clicks geregistreerd worden kun je gebruik maken van een stukje custom javascript. Het scriptje segmenteert bezoekers op device op basis van schermwijdte. Je voegt het javascriptje als trigger toe aan de Universal Google Analytics event tag waarmee je de belbutton click meet en voilà. Je meet uitsluitend de mobiele clicks op belbuttons en telefoonlinks.

Andere toepassingen

Natuurlijk is het meten van een click-to-call button slechts één manier om apparaat-specifieke gebeurtenissen te registeren. Je kunt het javascriptje eigenlijk overal toepassen waar je 1 of meerdere apparaten wilt in- of uitsluiten. Dus leef je uit! Kom je er zelf niet uit? Laat je adviseren door een van onze specialisten.

Samen de hoogste conversiestijging behalen?