mobile first indexing

Blog

Google gestart met uitrol mobile-first indexing

mobile first indexing

Het was al een tijd de talk of the town: mobile-first indexing. Google kondigde eind 2016 al aan dat ze dit zouden gaan invoeren, en in de tussentijd werd er veel geschreven over wat de implicaties zouden zijn voor website-eigenaren. Nu is het dan ook echt zo ver en zijn de eerste websites over gegaan op deze nieuwe vorm van indexering. Google heeft hier via berichten in Search Console melding van gemaakt.

De eerste meldingen in Google Search Console verschenen eind maart in de Verenigde Staten. De afgelopen weken kregen ook de eerste Nederlandse webmasters de notificatie van Google te zien.

Wat is mobile-first indexing ook alweer? 

Bij mobile-first indexing wordt de mobiele versie van een website door Google gecrawld. Op basis van die crawl bepaalt Google’s algoritme vervolgens of de verschillende pagina’s van je site in de index worden opgenomen, en hoe hoog ze zullen ranken op welke keywords. Het wordt hierbij dus nóg belangrijker om een goede mobiele website te hebben, die snel laadt, de juiste content bevat en makkelijk is in gebruik.

Reden tot paniek…

Nee hoor! Google heeft aangekondigd dat de websites die al ‘klaar’ zijn voor de overstap naar mobile-first indexing ook als eerst zullen overgaan. Van websites die weinig mobile-first best practices hebben doorgevoerd, zal de desktop website nog worden gecrawld. Op die manier gaat Google langzaam over op deze nieuwe manier van indexing.

notificatie over mobile-first indexing

Voorbeeld van het notificatie bericht in Google Search Console

Tips voor het mobiel vriendelijk maken van je website

Omdat het voor je website bezoekers fijn is als de site ook op mobiel goed werkt, én omdat het goed is voor je SEO, hebben we hier nog een aantal tips voor je:

  1. Zorg dat je mobiele website altijd dezelfde content bevat als de desktop-variant. Wanneer de mobiele website minder content bevat, kan dit in de toekomst negatieve impact hebben op je rankings.
  2. Heb je een specifieke mobiele website, zoals m.website.nl, voeg dan ook de mobiele versie toe aan Search Console. Op die manier kun je crawl- en indexatie goed blijven monitoren.
  3. Gebruik Google’s ‘Mobile Friendly Test‘ om er zeker van te zijn dat je website mobiel vriendelijk is.
Mobile friendly yes

Dit wil je zien!

Wil je meer weten over SEO en een mobiel-vriendelijke website? Lees dan dit artikel: optimaliseren voor de mobiele index. En als je meer vragen hebt, kun je ons natuurlijk altijd bellen.

Bronnen:

 

Samen de hoogste conversiestijging behalen?