nieuwe features google search console

Blog

Nieuwe features in Google Search Console

nieuwe features google search console

Google heeft begin januari 2018 bekend gemaakt dat ze nieuwe features in Google Search Console de komende maanden gaan doorvoeren. Google heeft een jaar lang getest met een bèta-versie. Nu is het klaar om uitgerold te worden. De ingenieuze nieuwe features zorgen ervoor dat je beschikt over meer data en betere inzichten om de organische prestatie van je website te analyseren. Voor ons, SEO-consultants, is dit erg goed nieuws. Zo kunnen we nog dieper in de data van onze klanten duiken om hun websites zo goed mogelijk te laten presteren in Google.

Tip: lees ook onze blogpost van april 2021, over de 5 belangrijkste rapporten in Google Search Console.

nieuwe-features-google-search-console

Welke nieuwe features zijn het?

De nieuwe features die eraan gaan komen en verdomd handig kunnen zijn, geven we hieronder weer:

  1. Verbeterd prestatierapport: Google introduceert een uitgebreider rapport over de zoekanalyse op je website als nieuwe feature. Je kunt nu data van 16 maanden bekijken in plaats van 3 maanden in de oude situatie. Zo krijg je betere inzichten in de vertoningen, klikken, CTR en gemiddelde posities van de zoekwoorden.

google-search-console-jaar-data

  1. Verbeterd rapport voor indexatie: dit rapport geeft aan hoe goed de website geïndexeerd wordt. Het geeft weer welke URL’s juist zijn geïndexeerd en welke nog voor problemen zorgen. Daarbij geeft Google nu ook toelichting bij de problemen. Zo heb je dus meer informatie over hoe je bepaalde indexatieproblemen moet oplossen. Ideaal!

indexatie rapport google search console

  1. AMP-rapport: dit rapport geeft de aandachtspunten en problemen weer omtrent AMP-URL’s. Het laat zien welke URL’s problemen veroorzaken, het geeft een diagnose van het probleem en het geeft aan hoe je het probleem kunt oplossen. Vervolgens kun je een test draaien en zo zie je of de AMP-url nu valide is.

AMP rapport google search console

  1. Statusrapport voor vacatures: dit is een geheel nieuw onderdeel in Google Search Console. Gebruik je gestructureerde vacatures op je website? Dan is het verstandig om deze nieuwe feature in het vervolg te gaan gebruiken. Dit rapport geeft statistieken weer van je vacatures. Het signaleert indexatieproblemen en biedt mogelijkheden tot een oplossing.

google search console job

Hoe gaat het verder?

De komende maanden gaat Google de nieuwe features uitrollen in een nieuwe Google Search Console omgeving. Je hebt op dat moment toegang tot zowel de huidige Google Search Console omgeving als de nieuwe omgeving. Pas als alle belangrijke huidige features in de nieuwe omgeving zijn geïmplementeerd, dan zal iedereen overgaan tot de nieuwe Google Search Console omgeving. Google maakt in april 2019 bekend ook Discover data toegevoegd te hebben aan Google Search Console.

Heb je hulp nodig bij het analyseren van je website in Google Search Console? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Samen de hoogste conversiestijging behalen?